Forum

Als je ver van de m...
 
Meldingen
Alles wissen

Als je ver van de moskee woont, is djamaat nog steeds wajib?

1 Berichten
2 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
87 Bekeken
0
Topic starter

In Nederland heb je niet op elke hoek een moskee, zoals bij een Dar-ul Islam. Als je met de auto 5x per dag naar de moskee moet, is dit vrij lastig te realiseren. Wat zeggen de Ulema over de afstand die wellicht invloed heeft op de Hukm van Wajib.

1 antwoord
0

Namāz in de Jamā’ah (congregatie) uitvoeren is een Sunnah Muakkadah die zeer dicht bij Wājib ligt en afkomstig is van de Sha'āir (tekenen) van de Dīn.

Uit de Ahadīth kan worden begrepen hoe belangrijk het is om namāz in de Jamā’ah in de Masjid uit te voeren. Hazrat Sa’id bin Abdullah en ander metgezellen (radi Allāhu anhum) hebben overgeleverd dat de Profeet Mohammed ﷺ zei: "Gebed in Jamā’ah is vijfentwintig [1] niveaus beter dan een gebed dat op zichzelf (alleen) wordt aangeboden."  Sunan Nasā’ī

Logica

Als namāz (salāh, dagelijkse vijf verplichte gebeden) in de moskee in congregatie wajīd was, dan zou iedere volwassen moslim telkens een zondaar zijn bij het missen elke farz (verplichte) namāz. Echter, als iemand consequent de gemeente mist zonder een geldig excuus, zal hij zondig zijn.

De fuqaha hebben enkele excuses genoemd waardoor een persoon namāz thuis kan uitvoeren. Als iemand zo ver van de Masjid woont dat het moeilijk voor hem is om voor namāz te gaan, zal hij als verontschuldigd worden beschouwd.

Hoeveel afstand wordt beschouwd als ver van de Masjid?

Ver is als een persoon geen water kan vinden om woezoe (kleine rituele wassing) mee uit te voeren, en hij weet dat er water is op een kilometer afstand, dan is het niet nodig dat iemand een kilometer reist om dat water te bereiken. Dus, een kilometer zal worden beschouwd als een haraj (moeilijkheidsgraad). Daarom, als een persoon op een kilometer afstand van de Masjid woont, is het toegestaan dat hij namāz thuis uitvoert.

Als hij echter die moeilijkheid draagt en naar de Masjid gaat om namāz uit te voeren, zal hij een grote beloning ontvangen. Vandaag de dag hebben we auto’s en openbaar vervoer, en een kilometer is slechts 3 minuten afstand rijden.

Als iemand namāz thuis opvoert, moet hij namāz niet alleen uitvoeren, maar moet hij Jamā’ah maken met zijn gezin en familie, desnoods met zijn vrouw. Op deze manier zal hij de beloning krijgen van het uitvoeren van namāz in Jamā’ah, ook al zal hij worden beroofd van de beloning en deugd van de Masjid en de wandeling naar de masjid.

Leer vrijwel alle details van namāz door deze onlinecursus te volgen >> Namaaz 

 

 

[1] In andere hadīth staat 27 keer

Deel:
error: Content is protected !!