Forum

Is het toegestaan o...
 
Meldingen
Alles wissen

Is het toegestaan om te handelen in aandelen?

1 Berichten
2 Gebruikers
-1 Vind-ik-leuks
79 Bekeken
(@jilani11)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 maanden geleden
Berichten: 7
Topic starter  

Cryptocurrency is haram. Maar hoe zit het met de aandelenmarkt?


   
Jilani11 reageerde
Citeren
admin
(@admin)
Lid Admin
Deelgenomen: 6 maanden geleden
Berichten: 19
 

Het antwoord op deze vraag is niet in een korte uitleg te geven, omdat er veel haken en ogen aan hangen. Doch, de belangrijkste zaken staan hieronder.

Shari'ah compliant aandelenbeleggen is uniek, omdat het conventionele aandelenuniversum wordt onderworpen aan een reeks regels en wetgeving, met als resultaat een kleiner beperkt universum van aandelen dat als Shari'ah-klacht wordt beschouwd.

Inleiding

Als onderdeel van de zakelijke verwijzing in de Heilige Qur'ān wordt het woord "winst" vele malen genoemd. Er wordt gezegd dat een zakenman de vruchten van de aarde moet vergroten, zodat de mensen een overvloed hebben om onder hen te delen. Als het gaat om zaken, wordt winst altijd geassocieerd met overvloed. Het is vermeldenswaard dat deelname aan de kapitaalmarkten niet alleen de economische status van moslims zal verbeteren, maar hen ook de kans zal geven om deel uit te maken van de ontwikkeling van de economie voor het land.

Het is toegestaan voor moslims om te beleggen in aandelenmarkten als de aandelen van het bedrijf in overeenstemming zijn met de Shari’ah-principes. Handelen in aandelen op de beurs is vanuit islamitisch oogpunt prima. De volgende drie Q&A verhelderen dit.

Is beleggen in alle ondernemingen op de beurs toegestaan?

Nee, alleen in ondernemingen die Shari'ah Governance (Shari’ah-conform) zijn, kan worden geïnvesteerd. Shariah compliance van ondernemingen genoteerd aan de beurs is dynamisch, daarom moet u te allen tijde in de gaten houden of een bedrijf Shari’ah-compliant is.

Welke beursgenoteerde ondernemingen zijn Shari’ah-conform?

Shariah-geleerden hebben normen vastgesteld voor Halāl-investeringen in aandelen van ondernemingen die op de beurs zijn genoteerd. In de aandelen van ondernemingen die betrokken zijn bij verboden activiteiten zoals conventionele financiële diensten, verzekeringsactiviteiten, aandelenbemiddeling in het algemeen, verkoop van alcohol, varkensvlees, tabak, gokken, casino's, weddenschappen, verboden picturale advertenties en entertainment op basis van muziek, films en dergelijke, mag niet worden geïnvesteerd door moslims. Wat niet binnen deze bedrijvigheden en aanhorende activiteiten vallen zijn halal zolang zij tastbaar en verifieerbaar zijn. Investeren in een goed dat niet gezien is zoals termijnhandel met aardappelen is verboden.

Wanneer is een beursgenoteerde onderneming Shari’ah-compliant?

Als de onderneming voldoet aan de Shari’ah Governance Code. Dus, de compliance (naleving) van de Shari’ah principes zal worden bereikt door het hebben van een goede Shari'ah Governance-kader, deze zijn:

  1. Een onafhankelijk orgaan van gespecialiseerde juristen in fiqh al-Mu’amalāt (islamitische commerciële jurisprudentie) die audit uitvoert op de plicht van regisseren, evalueren en het toezicht op de activiteiten van de beursgenoteerde onderneming dat deze in orde moeten zijn om ervoor te zorgen dat ze in overeenstemming zijn met de islamitische Shariah regels en principes.
  2. Het kennen van de regels van de Shari’ah is verplicht, zoals het zoeken naar kennis verplicht is voor elke moslim.

Lees verder islamitisch ondernemerschap.

Dit bericht is gewijzigd 6 maanden geleden 3 keer door admin

   
BeantwoordenCiteren
Deel:
error: Content is protected !!