Forum

Valse- en bijnamen ...
 
Meldingen
Alles wissen

Valse- en bijnamen opgeven

1 Berichten
1 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
92 Bekeken
0
Topic starter

Valse- en bijnamen opgeven, mag dit?

1 antwoord
0
Topic starter

Bijnamen lijken misschien grappig, maar in werkelijkheid is dat het hardste wat je een ander zou aandoen, omdat het niet is toegestaan in de islam!

In de islam beschrijft het noemen van een persoon met zijn of haar oorspronkelijke namen zijn of haar identiteit. In de Aziatische cultuur, vooral in India of Pakistani, noemen we elkaar Guddu, Raju, Guriyya, etc. waardoor hun oorspronkelijke identiteit verborgen blijft!

Wat voor soort bijnamen zijn niet toegestaan in de islam?

We noemen onze vrienden meestal op hun zwakheden, bijvoorbeeld als iemand niet goed is met hun opleiding, dus we beginnen hem of haar "Hey, Soeziger!" te noemen en uiteindelijk wordt het hun naam in hun vriendenkring die bijna voor altijd duurt.

Wat zijn soorten bijnamen toegestaan in de islam?

Dan komen we bij wat voor bijnamen dat oké is in de islam. De verkeerde bijnamen waren het noemen van een persoon, "Dom, Stinkend, Shorty, Bakroe, Dibdibiri, etc.", maar hier zullen we het hebben over de namen die zijn toegestaan, zoals " Hazrat Abu Huraira (radi Allāhu anhu)" wiens echte naam "Ad-Dawsi Al-Sha’rāni" was, de bijnamen aan hem werden gegeven door de Profeet Mohammed ﷺ. Volgens Wikipedia werd hij ook "Abd al-Rahmān" genoemd door de Profeet Mohammed ﷺ.

Vergelijkbaar daarmee was de naam van Hazrat Abu Bakr (radi Allāhu anhu) “Abdallah bin Abi Quhafah", en "Abu Bakr" werd hem als bijnaam gegeven door de Profeet Mohammed ﷺ. En Hazrat Usman Ibn Affān (radi Allāhu anhu) werd door de Profeet Mohammed ﷺ "ZunNoorain" (Eigenaar van twee lichten) genoemd.

Besluit

We moeten elkaar met respect noemen en onszelf geen fake namen geven, en zeker bijnamen die beledigend zijn, zijn verboden in het licht van Heilige Qur'ān en ahadīth, zoals hierboven geciteerd. Geef elkaar bijnamen die nogal respectvol zijn, zoals onze Profeet Mohammed ﷺ gaf aan enkele van zijn Sahāba-e-Kirām (radi Allāhu anhum).

Als je nog steeds een van je vrienden met een korte harde naam noemt, dan bega je een zonde! En als je vindt dat de bijnaam moet worden gegeven, probeer die persoon dan een goede naam te geven, zoals onze Profeet Mohammed ﷺ gaf want dan is het een Sunnah.

 

Deel:
error: Content is protected !!